SCLERO.ORG
Search
ISN: Romanian Version
Romana:

Adevarata Durere (capitol nou)

Aceasta pagina a fost scrisa de Krista, si nu a fost editata Shelley Ensz. Vezi Disclaimer.

Azi, am schimbat ceea ce am scris in "povestea mea" in limba engleza. (vezi: povestea mea, in limba engleza) De ce? Pentru ca asa am gindit.

Limba engleza pentru mine, este cumva a doua limba, (nu sint moarta dupa ea, dar n-am de ales), si pentru ca vreau sa le spun si celor care vorbesc numai engleza, cum stau lucrurile. Si apoi, pina una alta, pacientii din web, sint mai mult cei ce vorbesc limba engleza. Recunosc, ceea ce scriu in engleza, trimit prienei mele Shelley, care, face verificarea, si corectura. De fapt si foarte adevarat este ca ramine singura cu care corespondez in limba engleza. Si asta pentru ca ma simt tare limitata. Am invatat engleza singura, datorita muzicii, acum multi ani. Aici, m-am izbit de multele accente, care mai de care mai ciudate. Indienii, vorbesc in felul lor (clatinind mereu din cap precum niste clopotei, e greu sa nu te unfle risul cind ii vezi) arabii, cu accentul lor, americani, canadieni, care difera mult de cei din anglia ca accent, construstie a frazei, expresii, tot, scotienii, care sint cei mai de groaza, si cel mai greu de inteles, vorbind repezit si parca mincind cuvintul, si trebuie sa recunosc, ca unicat in privinta accentului in limba engleza a fost, fostul ambasador roman, care cu siguranta ca invatase engleza la rusi!(birfeam!)

Dar vorbeam parca despre altceva!

Da, despre faptul ca am schimbat "articolul" acela.

Astazi, dupa multa vreme, si dupa ce m-am gindit mult, daca sa incep sau nu acest capitol in pagina mea, am sa incep.

"Adevarata durere" iar cine a citit cele scrise acolo, va intelege. Nu traduc aici ce am scris acolo; spun doar atit:

Acest capitol, il scriu, pentru cei ce au alaturi, pe cineva ca mine. Cind spun "ca mine" ma refer la tot ceea ce inseamna boala incurabila. Incepin cu cancer, si terminind cu SIDA sau cu ce s-o fi terminind lunga lista a acestor boli, care au multe puncte comune. Ceea ce este mai greu, e starea emotionala.

Nu vorbesc in numele altora! Spun doar ceea ce simt eu. Sint totusi convinsa ca toti cei ca mine, gindesc in felul asta.

Ajungeti cumva, sa intrebati: "daca asa gindesc, de ce n-o spun?"

Raspunsuri sint mai multe. Aici, depinde de fiecare. Asa cum simt eu, si gindesc, acestea sint motivele:

  • in primul rind, mi-e teama sa nu fie totul inteles, ca "o plingere", ca ma pling. Nu ma pling, ci pur si simplu, spun adevarul. E greu! E foarte greu! Si nu vreau sa fiu considerata ca un erou. Erou, e cel ce lupta pentru o cauza dreapta. Eu, daca lupt, lupt pentru ziua de miine. Si nu pentru a mai traii inca o zi! Ci pentru ca probabil ca o voi traii, si am nevoie de lupta, ca sa o suport!

Nu stiu cum va fi miine. Poate fi o zi buna, dar la fel de bine, pot sa am o noua criza, care vine pe neanuntate. Probabil ca voi trece peste ea, dar am nevoie sa lupt, ca sa nu las durerea fizica sa ma doboare. Cancerul, e o boala care te poate omori, in scurt timp. Alte boli incurabile, nu te omoara, dar, nici nu te lasa sa traiesti oare ce e mai rau? Sa traiesti o viata de jumatate, sau sa o pierzi pur si simplu? Am momente in care cred cu adevarat, ca moartea, mi-ar fi o binecuvintare. Da, e adevarat. E greu sa tin capul sus, e tare greu. Erou, nu sint. Sint doar capoasa, si atit. Iau lupta cu moartea, sau cu viata, nu pentru ca sint o luptatoare, ci pentru ca nu am de ales.

  • Un alt motiv, pentru care nu spunem tot ce simtim si ce doare, este acela, ca nu vrem sa aducem celor din jur, mai multa durere. Despre asta am sa vorbesc mai mult, si nu aici. Nu sint atotstiutoare, dar, voi explica, de unde stiu, cit doare sa fi alaturi, de un bolnav incurabil, sa-I vezi chinul, si sa nu poti sa faci NIMIC sa-l ajuti. Sa simti ca ai da zile din viata, sa usurezi suferinta celui drag, dar sa nu poti. Sa inalti rugi cerului, sau nu stiu cui, sa-ti dea tie, parte din durere, iar ruga sa nu-ti fie ascultata.

  • alt motiv, pagina asta, a fost menita sa ajute. Si a fost gindita sa ajute pe cei ca mine. Intre timp, am dovada ca este de ajutor si celor care nu sunt bolnavi. Si mi-a schimbat ideea. Vreau, sa ajut, cu gindul, atit cit pot, pe oricine. Nu pot mai mult, nu e un ajutor real, doar sper, ca gindul meu, asa cum e el, obosit, si plin de prea multe idei, care uneori se bat cap in cap, sa ajute.

  • cine are atita tarie, incit sa asculte, toate cite le spune un bolnav, vorbind de durere?

  • Sintem, noi, cei bolnavi, o piatra de moara pe sufletul altora. Cu existenta noastra, pe care uneori, o consideram inutila, (da, e drept!), cu zilele noastre pustii, si cu un miine care n-aduce prea mult.

Motive, pentru care tacem, si nu vorbim despre durere asa cum e ea, sint multe. Foarte multe. Am scris acea parte " prietenilor mei" rugindu-i sa ma inteleaga inteleaga, in ideea ca, asa ma vor intelege. Imi dau seama ca nu-I destul. Am fost si ramin sa fiu, o fiinta care se ghideaza dupa logica. Da-mi logica lucrurilor, si voi urma firul, intelegind. Da-mi amanunte. Raspunsuri la intrebarea: de ce? Si am sa pot sa inteleg. Incerc, si fac tot ce pot, sa dau mai multe amanunte, despre ceea ce simt, si ceea ce doare.

Raspunsuri la intrebari, cu ar fi : de ce plingi acum? Ieri, ai fost vesela! Sau : de ce esti furioasa, cind erai si mai esti o persoana foarte calma si rabdatoare. De ce dimineata esti acra de parca iesi din butoiul cu muraturi, si nu din pat? De ce nu maninci? Si de ce nu-mi spui care-i adevaratul motiv pentru care, in loc sa maninci, plingi, sau ochii tai sint plini de disperare? De ce te opresti in mijlocul drumului, si teama, iti schimonoseste fatza?

Si sint multe intrebari, ca acestea. Foarte multe. Mi-e foarte greu sa scriu despre ele. Nu mi-a placut niciodata sa scriu sau sa vorbesc despre slabiciunile mele, si cu atit mai putin o sa-mi faca placere acum. Dar sint convisa, ca voi ajuta si in felul acesta, celor ca mine, incercind atit cit pot, sa-I ajut pe cei din jur sa inteleaga.

Stim, ca nu puteti face nimic pentru noi. Stim ca va doare. Stim ca faceti totul, sa ne ajutati. Traim, prin voi, jumatatea de viata ce ne-a fost luata. Nu cerem mult. Nu faceti graseala sa ne coplesiti cu atentii, pentru ca asta face lucrurile mai grele, si nici nu risipiti cuvinte. Nu spuneti, mereu, cit de mult ne apreciati lupta, si nu ne considerati sub nici o forma eroi. Incercam doar sa facem, asa cum putem mai bine. nu pentru un cuvint de apreciere, ci, pentru o privire, care sa ne incurajeze. Nu asteptam cuvinte, ci asteptam, sa simtim, ca cineva ne este alaturi, pentru momentul in care, avem cu adevarat nevoie, de o mina, pusa pe umar, care sa spuna multe.

Ma opresc acum aici. Sint multe de spus. Foarte multe. Incerc sa le spun pe rind, cu rabdare. Va durea. Ma va durea pe mine, cea care scriu, si va durea in cel ce citeste, poate. Dar am sa scriu. Am scris mereu, fel si fel. Asta pina sa ma imbolnavesc. Prietenii mei mai vechi, ma indemnau mereu sa scriu. Mi s-a spus mereu, ca am talent la scris, si ca transmit o anumita stare. Nu din modestie, dar niciodata nu am crezut cu adevarat asta, sau, pur si simplu, nu m-a interesat sau incalzit cu nimic. Astazi, sper ca au avut dreptate, si ca intr-adevar, ezista in mine acest talent. Si sper asta, pentru ca scrierile mele azi, sint cu acest continut.

Daca intr-adevar, mi-a fost dat acest talent (risipa, putea fi dat altcuiva) atunci, sper ca acum sa ma ajute, sa pot ajuta pe altii.

Krista Lurtz

KristaPovestea Mea: Krista Nu este prea usor, sa incepi sa-ti scri propria istorie, in asemenea situatie.

De ce? Pentru ca habar nu am daca sa scriu despre Krista de acum citiva ani, sau Krista cea de acum. Da, sunt tot eu. Dar sub o altaforma fizica…

Povestea Mea: Krista (engl.) I promised Shelley that some day, I would try to write my "real" story. It's been some time since that day. I tried, yes, I did. But, there's something which kept me from doing it…

To Krista: Global Outreach Excellent Award

SWA Global Outreach Excellence AwardThis award from the Scleroderma Webmaster's Association was given to Krista Lurtz, ISN Romanian Translator, for her excellent global outreach efforts.

Go to Durerea Interiorara
 

Giving Assistant
United Way of Central New Mexico
United Way of Snohomish County
See ISN News for recent donors, including Pam Hop, Margaret Roof, Winifred Schillberg, Arnold Slotkin, and Juliet Youkhana. Plus donations in honor of Kim Thwaits, and in loving memory of Marta Marx, Jim Miller, and Arlene Marie Petulla.
Click Here to Donate or Shop
or click on the floating green DONATE sclero.org button.

 

TOLL FREE HOTLINE, U.S. and Canada: 1-800-564-7099
Ask for our Free Info Packet by email or postal mail!

SCLERO.ORG is the world leader for trustworthy research, support, education and awareness for scleroderma and related illnesses, such as pulmonary hypertension. We are a service of the nonprofit International Scleroderma Network (ISN), which is a 501(c)(3) U.S.-based public charitable foundation, established in 2002. Meet Our Team, or Volunteer. Donations may also be mailed to:

International Scleroderma Network (ISN)
7455 France Ave So #266
Edina, MN 55435-4702 USA
Email [email protected] to request our Welcome email, or to report bad links or to update this page content. Privacy Policy.
 

The most important thing in the world to know about scleroderma is sclero.org!

Donate Now
Copyright 1998-2018, International Scleroderma Network. AKA Scleroderma from A to Z and SCLERO.ORG. All Rights Reserved.