SCLERO.ORG
Search
ISN: Romanian Version
Romana:

Durerea Interioara

Aceasta pagina a fost scrisa de Krista, si nu a fost editata Shelley Ensz. Vezi Disclaimer.

Am scris despre durerile fizice, iar acum, vreau sa scriu despre acele dureri, care sint inchise in ginduri.

Uneori, cu durerea fizica, te impaci mult mai usor, decit cu propriile ginduri, care aduc lacrimi shi tristetze.

Privind in urma, ma gindesc ca daca as fi ascultat de medici, niciodata nu as fi ajuns prin muntzi. Am avut mereu o coloana vertebrala fragila, si mi-a fost interzis efortul. Dar, azi, ma bucur ca atunci, am suportat acea durere. Altfel, acum, as fi fost lipsita de amintirile frumoase, din muntzi si paduri.

Acum, durerea fizica, este permanent in mine. Schimbarea prin care am trecut, si inca mai trec, nu este usoara. Si nu ar fi pentru nimeni. Se spune ca fiinta umana poseda ceea ce se numeste "suflet". De acolo vin durerile cele mai grele.

Teama, lacrimi, nesigurantza, deznadejde, tristetze, toate se aduna, si in mine, chiar daca, incerc in primul rind sa lupt cu mine insami, sa ramin pe latura gindirii pozitive. Nu pot sa fac asta in fiecare moment. Am momentele de cadere, de tristete, de desnadejde.

Tristetea shi lacrimile, sunt nedespartite.

Cel mai trist gind al meu, ramine sa fie: "aduc tristete shi durere celor din jur". Nu-mi spuneti ca nu e asha. Stiu ca am dreptate.

Suntem oameni, traim intre oameni. Vietile noastre se intersecteaza cu vietile altora, mereu. Vrem sau nu, trecem prin viata altora asa cum ei trec prin viata noastra. In urma trecerii, ramin urme. Lasam amprenta trecerii noastre, in viata altcuiva.

Uneori, depinde doar de noi, daca lasam amprente de fericire, sau de tristete. Dar alteori, nu depinde de noi.

Realizez ca acum, fara sa vreau, las in vietile altora, tristete. Incerc sa fac sa nu fie asha, incerc sa aduc bucurie, dar nu stiu cit reushesc sa acopar tristetea ce o aduc.

Celor ce-mi sint dragi, din jur, stiu ca nu le este usor. Din nefericire, stiu si aceasta durere. Tatal meu a fost bolnav, si am trait cu durerea gindului ca as fi facut orice sa ii alin suferinta, dar nu puteam face nimic. Doare neputinta.

Sa fii martor al suferintei cuiva, si sa n-o poti inlatura, orice ai face, e dureros, in suflet.

Nu stiu daca mie imi este cel mai greu. Nu pot sa spun ca ceea ce mi se intimpla mie este tot ce poate fi mai rau.

Imi dau seama ca poate fi mai rau. Si cind spun asta, ma gindesc la mama mea. Pentru ea, a fost mai intii tata. Acum, sint eu. Ea, e mama.

Prin legile nescrise ale firii, ne asteptam pe masura ce trecem si inaintam prin ani, ca unii sa dispara. Stim ca intr-o zi, parintii nu-i vom mai avea aproape. Dar atunci cind se intimpla ca mama sa isi piarda copilul, sau sa asiste neputincioasa suferinta lui, cred ca este cel mai dureros.

Nu pot, sa nu ma gindesc la mama mea. La durerea ce eu i-o aduc. La noptile ei de nesomn, despre care nu vorbeshte, dar stiu ca le are. Noptile in care, lacrimile ei, se nasc din durerea neputintei. Nu-i aud ruga, dar i-o stiu. Stiu ca roaga cerul, sa-i fie dat sa ma mai vada. E ruga oricarei mame, pentru copilul ei. as da orice sa-i pot usura lacrimile, dar ramin la fel de neputincioasa.

Nu, nu durerea mea e cea mai mare, sau mai adevarata. Poate sa doara mai rau. Se intimpla doar, ca durerea sa se intoarca in mine ca un bumerang. Neputinta, tristete, lacrimi, toate se inlantuie, se urmeaza, zi de zi, in mine.

Dar nu-mi pot lasa gindul, mereu prada tristetii. Trebuie sa ma ridic mereu deasupra lui. Intr-un fel sau altul. Prin mine, sau prin cei din jur.

Viata, merge totusi inainte, pentru toti. Shi merge inainte chiar shi pentru mine. E drept, se oprise pamintul in loc, atunci cind am primit stirile, diagnosticul, dar, pentru putin timp. Si-a reluat rotatia fireasca. Cu dureri sau cu bucurie, in noi, mergem inainte.

P.S.

Asa scriam aseara. Ziua de azi, a venit sa-mi dovedeasca faptul ca am dreptate.

La ora 10 dimineata, la birou fiind, am primit un telefon, prin care o voce straina, ma anunta, ca pe una din proprietatile companiei pentru care lucrez, un copil, un baietel in virsta de 9 ani, s-a inecat in piscina. Nu am putut sa nu ma gindesc, si nu pot acum, sa-mi scot din minte gindul la mama acelui copil.

Durerea adevarata, poate ca eu inca n-o cunosc.

E viata dreapta? Poate ca nu e. Dar cu siguranta, merge inainte cu durere sau cu bucurie.

29 martie 1999

Krista Lurtz

KristaPovestea Mea: Krista Nu este prea usor, sa incepi sa-ti scri propria istorie, in asemenea situatie.

De ce? Pentru ca habar nu am daca sa scriu despre Krista de acum citiva ani, sau Krista cea de acum. Da, sunt tot eu. Dar sub o altaforma fizica…

Povestea Mea: Krista (engl.) I promised Shelley that some day, I would try to write my "real" story. It's been some time since that day. I tried, yes, I did. But, there's something which kept me from doing it…

To Krista: Global Outreach Excellent Award

SWA Global Outreach Excellence AwardThis award from the Scleroderma Webmaster's Association was given to Krista Lurtz, ISN Romanian Translator, for her excellent global outreach efforts.

Go to Dusreri Fizice
 

United Way of Central New Mexico
United Way of Snohomish County
See ISN News for recent donors, including Juliet Youkhana; and donations in loving memory of Jim Miller and Arlene Marie Petulla.
Click Here to Donate or Shop
or click on the floating green DONATE sclero.org button.

 

TOLL FREE HOTLINE, U.S. and Canada: 1-800-564-7099
Ask for our Free Info Packet by email or postal mail!

SCLERO.ORG is the world leader for trustworthy research, support, education and awareness for scleroderma and related illnesses, such as pulmonary hypertension. We are a service of the nonprofit International Scleroderma Network (ISN), which is a 501(c)(3) U.S.-based public charitable foundation, established in 2002. Meet Our Team, or Volunteer. Donations may also be mailed to:

International Scleroderma Network (ISN)
7455 France Ave So #266
Edina, MN 55435-4702 USA
Email [email protected] to request our Welcome email, or to report bad links or to update this page content. Privacy Policy.
 

The most important thing in the world to know about scleroderma is sclero.org!

Donate Now
Copyright 1998-2017, International Scleroderma Network. AKA Scleroderma from A to Z and SCLERO.ORG. All Rights Reserved.