SCLERO.ORG
Search
ISN: Romanian Version
Romana:

Dureri Fizice

Aceasta pagina a fost scrisa de Krista, si nu a fost editata Shelley Ensz. Vezi Disclaimer.

Spuneam : "Adevarata durere" dar, as vrea ca cel ce citeste, sa realizeze faptul, ca eu, vorbesc de durerea din mine.

Fiecare duce fericire sau durere. Proportiile difera.

Si pentru fiecare, durerea lui, este durerea adevarata.

Se intimpla sa iubim, si sa pierdem, intr-un fel sau altul, fiinta iubita. Doare. Si e durere adevarata.

Dureri fizice? Are fiecare. Eu, scriind aici, incerc sa ajut. Si asta o repet mereu: pe cei ca mine, si pe cei ce traiesc linga cineva asha ca mine.

Aici, am sa spun despre durerile fizice, care sunt reale, zi de zi, ceas de ceas, in mine. Iar mai incolo, voi vorbii despre durerile ce se trag de aici. Sau lacrimile care vin de aici.

Deci, o zi din viata mea, de acum:

Pentru ca fiecare zi, incepe cu dimineatza, incep si eu tot cu dimineatza cind ma trezesc intzepenita si morocanoasa. Nu-i asha de frumos, sa ai senzatia ca peste noapte ti s-au uscat incheieturile, si ca mai ai putzin, si esti pe post de robotzel. Nu caut pompitza cu ulei. Caut cafeaua. Pina n-o beau, nu scot un cuvint. Si e de preferat sa nu ma intrebe nimeni de vorba.

Dureaza dezmortzirea cam 30 de minute. Somnul, nu mi-a fost deloc odihnitor. Daca e fara cosmaruri, atunci e o stare aproape de catalepsie, din care ma trezesc mai obosita, cu senzatzia ca un buldozer a trecut peste mine.

Apoi, in cursul zilei: dureri musculare, care la inceput erau ca niste taieturi de cutzite. Azi, sunt ca niste gheare, care sfisie.

Apoi, tot felul de senzatii: tremuraturi de muschi, arsuri de piele, mushi impietritzi, alte dureri-alte gheare. De-a lungul zilei, toate astea se urmeaza una pe alta fara incetare. Mereu doare (da, mi-as dorii sa am o zi, in care sa nu doara nimic. O zi de om normal!)

Luxul de a ma simtzii bine dupa un dush, s-a dus!

Pentru ca dupa contactul cu apa, toata pielea incepe sa arda. Tot citind prin web, dupa ce am incercat tot felul de crème, am aflat ca ar ajuta uleiul pentru bebelusi. Da, ajuta si la mine! E o bucurie! Una mare! Pentru ca altfel aceste arsuri sunt dureroase in profunzime. Si n-as putea sa ies undeva, la o cafea, sau, ma rog, in lume, din cauza lor.

Apoi, a doua boala care o am, este vasculita. Asta isi face de cap, spargind shi distrugind vasele mele sagvine, capilarele. Si nu-i asha de placut, sa fii in fusta, si sa te trezesti, ca in 30 de minute, picioarele s-au umplut de pete rosii, foarte vizibile. (am adoptat moda pantalon! Chiar daca se spune ca ma masculinizez!)

Apoi, sunt noptile in care nu pot sa dorm. Nu pot, shi asta ma duce in pragul unei oboseli cumplite, cind incepe lipsa de concentrare, si uneori, chiar se intimpla ca in conversatzie, sa maninc litere. Da, se intimpla. Shi atunci imi vine sa urlu!

Sau, din acelasi motiv,"oboseala" se intimpla sa nu realizez exact ce fac. Da, e adevarat! Si e cumplit!

Mai este si somnul, din momentele in care oboseala atinge cote maxime, dar durerea exista. Atunci, adorm, cumva, dar de multe ori, ma trezesc plingind, in somn, de durere.

Senzatia de epuizare, atunci cind fac cel mai mic efort, apare, ciudat in umeri. Ca si cum, am sa ma despic in doua, si au sa-mi cada umerii.

Odata cu o boala autoimuna, vin tot felul de sindroame, care, au fiecare manifestari.

Am zile in care muschii gitului, refuza sa-mi trimita inghititurile in jos. Si atunci, nu pot minca. Ramine mincarea in git.

In mod fregvent, miinile shi picoarele imi sint inghetzate, cu o transpiratzie rece. Si nu pot face nimic sa le incalzesc.

Astea sint dureri zilnice. Cel mai enervat, este faptul ca durerea nu se localizeaza. Adica: 5 minute doare umarul, alte 5 doare piciorul, alte 5 doare in stomac, pauza vre-o 20-30 de minute, dupa care se muta in spate, sau in coapsa sau in celalalt umar.

Este cumplit, sa nu ai liniste, si sa doara mereu ceva. Si sa stii, si ca, asa va fi de acum incolo, fiecare zi, din viatza.

Mai vin crizele de durere, puternice, explozive, care tzin ore intregi. Doare dincolo de inchipuire. Nu pot sa stau intinsa, nu pot sa shed, nu pot sa umblu; ma rasucesc nauca, plingind, de colo colo, fara sa pot sa fac nimic.

Seamana cu durerile unei nasteri dificile. Doar ca, durerile unei nasteri, se stie, au undeva, sfirsit. De obicei unul fericit. Eu, nu vad capatul. Nu stiu cind si daca se sfirshesc. Sint atit de puternice durerile in criza, atit de chinuitoare, incit, da, eu, cea care incurajez in aceasta pagina, cea care rid shi pling, in acele momente, imi doresc, ca daca moartea e sa fie, sa fie cit mai repede. Si nu ma simt atunci vinovata, cu nimic. Cind simtzi ca tot corpul, iti este sfisiat fara mila de zeci de gheare, ore intregi, zau ca nu mai gindesti altceva. Vrei doar sa se sfirseasca, oricare ar fi sfirsitul.

Nu vreau sa mai insist aici cu vorbe. Nu-mi face placere sa scriu asa ceva. Am vrut doar sa arat shi aceasta latura a problemei, de la care de fapt pleaca totul (si mai ales modul in care gindesc): durerea.

In general, aceste dureri, in site-urile care sint in limba engleza, sint scrise de fiecare bolnav, care shi-a trimis povestea personala, si, se afla de acolo. Eu, dupa cum se vede, sunt singura. Sint singura ce intretzine pagina, nu singura bolnava.

Prin urmare, incerc sa scriu despre tot ce se poate scrie, si sa fie un ajutor. Si ma straduiesc sa acopar toate aspectele, situatziei. Am scris fara placere acum, dar, trebuia sa scriu astea.

Apoi, stiu ca cei ca mine, la fel ca mine, nu spun toate astea.

Nu nu spunem, nu scoatem o vorba. Durerea ne-o spunem rar.

Scrisesem acea parte numita " prietenilor mei". Acum, sper ca cele scrise aici, fac shi mai bine intzeleasa situatia.

Atunci cind rid, nu inseamna ca nu ma doare. Inseamna ca rid, si ca ma bucur. Si atit cit imi sta in putere, am sa rid, shi am sa pling, scriind.

Krista Lurtz

KristaPovestea Mea: Krista Nu este prea usor, sa incepi sa-ti scri propria istorie, in asemenea situatie.

De ce? Pentru ca habar nu am daca sa scriu despre Krista de acum citiva ani, sau Krista cea de acum. Da, sunt tot eu. Dar sub o altaforma fizica…

Povestea Mea: Krista (engl.) I promised Shelley that some day, I would try to write my "real" story. It's been some time since that day. I tried, yes, I did. But, there's something which kept me from doing it…

To Krista: Global Outreach Excellent Award

SWA Global Outreach Excellence AwardThis award from the Scleroderma Webmaster's Association was given to Krista Lurtz, ISN Romanian Translator, for her excellent global outreach efforts.

Go to Terapie Muzicala
 

United Way of Central New Mexico
United Way of Snohomish County
See ISN News for recent donors, including Juliet Youkhana; and donations in loving memory of Jim Miller and Arlene Marie Petulla.
Click Here to Donate or Shop
or click on the floating green DONATE sclero.org button.

 

TOLL FREE HOTLINE, U.S. and Canada: 1-800-564-7099
Ask for our Free Info Packet by email or postal mail!

SCLERO.ORG is the world leader for trustworthy research, support, education and awareness for scleroderma and related illnesses, such as pulmonary hypertension. We are a service of the nonprofit International Scleroderma Network (ISN), which is a 501(c)(3) U.S.-based public charitable foundation, established in 2002. Meet Our Team, or Volunteer. Donations may also be mailed to:

International Scleroderma Network (ISN)
7455 France Ave So #266
Edina, MN 55435-4702 USA
Email [email protected] to request our Welcome email, or to report bad links or to update this page content. Privacy Policy.
 

The most important thing in the world to know about scleroderma is sclero.org!

Donate Now
Copyright 1998-2017, International Scleroderma Network. AKA Scleroderma from A to Z and SCLERO.ORG. All Rights Reserved.