SCLERO.ORG
Search
ISN: Romanian Version
Romana:

Stres

Aceasta pagina a fost scrisa de Krista, si nu a fost editata Shelley Ensz. Vezi Disclaimer.

STRES?

Cine o mai fi venit si cu denumirea asta? De ce stres? Pentru ca unii oameni sunt stresati.

Dar de ce sunt stresati? Pentru ca se agita pentru nimic.

Da, pentru nimic, si pentru toate la un loc. Pentru lucruri marunte, sau pentru lucruri mari. Pentru cele de ieri, de azi, sau de miine.

Mai conteaza ieri? Poate ca nu, poate ca da. Azi, cu siguranta conteaza. Conteaza miine? Inca nu. Sau conteaza cit un bob de piper, atita timp cit nu stiu daca voi trece de ziua de azi.

Dar, totusi, cineva, cindva, a inventat stresul. Poate ca l-am inventat noi insine, atunci cind plictiseala in lume atingea cote maxime, sau atunci cind nu mai aparuse nici o boala care sa fie interesanta, ciudata, sau, poate atunci cind cineva incerca sa indrepte atentia lumii in alta parte. Lucrul asta functioneaza mai totdeauna.

"Daca cineva se plinge tare de dureri in picior, baga-i degetele in ochi, si sa vezi ca uita de durerile din picior."

S-a inventat stresul si s-au inventat si medicii care sa aiba grija de el. Dar, ma gindesc asa, intr-un colt de minte: tocmai citeam, ca stres, nu e numai starea de agitatie atunci cind esti suparat rau,rau, si nervos si mai rau, ci este si atunci cind esti fericit !? ca si atunci esti agitat. Bucuria cu care astepti o eventuala avansare la serviciu, este stres. Sa umbli agitat sa cumperi flori iubitei care tocmai a spus "DA", este si asta stres. Si a fost stres, si cind ai facut propunerea; si stai asa, ca stresul, in privinta asta, abia incepe! Asta-i stres de fericire, care tine el cit tine, dar, nu te ingrijora, ca nu-i vesnic. E un stres care trece, ca sa fie inlocuit de alt stres, care si el va fi inlocuit de alt stres, si tot asa.

Doamne, da oare viata asta, nu are de gind sa se joace si ea si cu alte forme geometrice in afara de cerc? Toate, se invirt in cerc! De ce nu se invirt in&ldots;piramida? Sau triunghi!

Daca sa urmezi linia cercului se cheama ca te rotesti, in cerc (adica te invirti pe loc ca un apucat), sa urmezi linia unui triunghi, care automat are colturi, inseamna ca te…incoltzesti? La paralelipiped, te paralelipipedesti? Nu stiu, dar cred ca stresul, cu siguranta ca el, mi-a adus astea in minte si mi-a pus mintea in colturi, asa de dimineata.

Am ajuns sa-mi placa starea asta de stres.

Pai cum "de ce?" pai daca tot mi-e dat sa traiesc cu stres, adorm cu el, ma trezesc cu el, e linga mine toata ziua, m-am gindit ca daca-mi place de el, fac viata mai usoara si lui, si mie. El nu ma piseaza prea tare, si nu ma lasa nici singura. Daca nu-l bag in seama, urla la mine, si prin mine, asa ca mai bine am trecut la pace: el cu mine, eu cu el. Cred ca am devenit dependenta de el. Si cind nu este, il caut, si-l gasesc urgent. Asta nu-i un lucru prea greu, ca ma ajuta si cei din jur.

Intr-o zi, materialismul din mine, s-a trezit la viata, si ma intreba:

"Da, ce avantaje, iti ofera stresul asta?"

Asa ca, mi-am luat stresul, si ne-am pus amindoi pe ginduri, si pe facut o lista, cu avantajele stresului. Si curios cit de multe avantaje are stresul!

Lista sint sigura ca nu-i copleta, si ca ramin multe pe linga, dar n-am mai cautat.

STRESUL SI AVANTAJELE LUI.

1. STRESUL TE AJUTA SA PARI IMPORTANT.

Daca ne gindim la o zi normala de lucru, mergi la birou, se iveste o problema majora. Cine-i stresat cel mai rau? Nu shefu'? shefu' e stresat de multe ori, din diferite motive. Cind ceva nu merge, e stresat. Cind are intilnire cu directorul, e si mai stresat. Cind se apropie negocierile, si trebuie sa dea bani, atunci e turbat de stresat ce e.

Aici intrevine logica simpla: shefu, are responsabilitati; asta inseamna ca e stresat; e stresat pentru ca e shef.

Orice persoana, care arata foarte stresata, probabil ca lucreaza din greu, si inseamna ca lucreaza la ceva crucial, de mare importanta. Daca esti stresat si tu, toti in jur, vor crede ca pe umerii tai, shefu', ca sa nu fie numai el stresat, a lasat sa cada o sarcina importanta. Uite ce important ai ajuns, ca probabil ca te-a facut shefu', mina lui dreapta. Acum, tot ce-ti ramine sa faci ca sa-ti pastrezi importanta, este sa iti pastrezi stresul, sa-l alimentezi mereu.

2. TE AJUTA SA SCAPI DE RESPONSABILITATI.

Te ajuta si la asta. Colegii, crezind de acum ca ai atit de multe de facut, vor incerca sa nu-ti mai dea si altele. Shefu', si el, se va uita la tine doar cu un coltz de ochi, si va gindi:"ce sa-I mai dau astuia sarcini, ca la cit e de stresat, are el destule!"

Vezi si tu ce faci, si cum faci, agita-te precum sifonul si pune stresul inainte, mai ales cind n-ai chef sa faci ceva. O sa functioneze, in majoritatea cazurilor.

3. ASPECTUL STRESAT, TE AJUTA SA RAMII IZOLAT DE CEILALTI.

N-ai chef de companie, n-ai chef sa mishune in jurul tau oamenii, sa te deranjeze cu risul lor?

Stresul iti asigura o viata calma, izolat de ceilalti. La cit de stresat arati, cine si-ar irosii glumele cu tine, cind n-o sa gasesti poanta? Si in definitiv, ai o moaca atit de acra, de parca la tine varza murata, se face tot timpul anului.

Nimeni nu asteapta ca tu sa cauti intimitatea altora, sau sa te atasezi de cineva. Adevarul e ca de fapt, nu esti o companie prea vesela.

4. STRESUL TE AJUTA SA-TI PASTREZI AUTORITATEA.

Stilul autoritar "fa ce ti-am spus" este justificat mai ales atunci cind atmosfera din jur este tensionanta. Daca tu pastrezi atmosfera, iti justifici stilul autoritar tot timpul.

STRESUL, dragul de el, are avantajele lui. Dar cind ajungi sa cunosti aceste avantaje, incepi sa te intrebi:

CUM SA FAC SA RAMIN STRESAT TOT TIMPUL?

1. NU EXERSA NICIODATA!

A exersa, inseamna timp pierdut. Timp care l-ai putea petrece, fiind ingrijorat. Numai oamenii simplii, cei fara de stres, mai ies dimineata sa alerge.

2. CONSUMA DIN PLIN.

Consuma din plin: cafea, nicotina, zahar, ciocolata si multa cola.

3. OCOLESTE TOATE TEMELE CARE AR PUTEA SA-TI REDUCA STRESUL.

Nu discuta despre subiecte cum ar fi :yoga, exercitii de respiratie, si/sau imaginatie mentala. Toate practicile astea, nu fac altceva decit sa te indeparteze de stresul tau, si de avantajele sale.

4. TINE-TI SUB CONTROL ANTURAJUL.

Lasa aproape de tine, citiva prieteni, care-i vrei tu, dar spune-le ca nu prea ai timp de pierdut cu ei. nu devenii prea apropiat. Tine-i pe linga tine, doar asa, distant, sa nu zica lumea ca esti prea salbatic. Poti sa le spui mereu ca esti prea ocupat ca sa mergi cu ei la o bere. Daca e vreunul care insista, ocoleste-l, da-l de-oparte, inainte sa devina dusman stresului tau.

5. LA CRITICA, RASPUNDE CU CRITICA.

Daca cineva te critica, incercind sa te ajute sa-ti indrepti greselile, nu-l asculta. Fi stresat, si raspunde cu aceeasi moneda. Cine e persoana care indrazneste sa comenteze ceea ce tu ai facut? Ce daca stie mai bine ca tine? Nu lasa ca slabiciunea sa-ti inlocuiasca stresul!

6. DACA AI SIMTUL UMORULUI, DA-L DEOPARTE.

Atinci cind vrei sa ramii stresat, risul care ar calma atmosfera, nu te ajuta cu nimic. Pina si zimbetele, lasa-le de-oparte. Nu sti niciodata cum ar putea fi interpretate de altii, si s-ar putea ca cineva sa creada ca esti fericit.

7. INCAPATINEAZA-TE SA REZOLVI SINGUR, PROBLEME CARE TE DEPASESC.

Nu cere niciodata ajutorul nimanui in ceea ce faci. Daca vrei ca treaba sa iasa bine, fa-o singur. Si ce daca nu esti sigur? Agita-te, streseaza-te, si da-i inainte.

8. FA TOT CE POTI SA DEVII OBSEDAT DE MUNCA.

Pune munca pe primul loc. Lucreaza la serviciu, seara acasa, simbata si duminica, si aminteste-ti ca vacantele sunt pentru zmintiti. Pentru cei ce nu au responsabilitati. Pentru cei ce exerseaza cautind sa se relaxeze, si nu pentru tine, cel care munceste din greu sa-si asigure aspectul de stresat.

9. FI DELASATOR.

Sa lasi lucrurile importante de facut in ultimul moment, genereaza o mare cantitate de stres.

10. INGRIJOREAZA-TE DESPRE LUCRURI CARE ORICUM NU LE POTI SCHIMBA.

Cum ar fi: cutremure de pamint, inundatii, razboaie, si toate cite se intimpla in lume. Gindeste-te ca in fiecare zi, mor o multime de oameni, ca vine iarna si ingheata greierii, sau ca pamintul se invirte prea incet.

11. DACA NU ESTI UN PERFECTIONIS, CAUTA SA DEVII UNUL.

Cere de la tine, mai mult decit sti ca poti. Ti se pare ca ceea ce ai facut, a iesit bine? oare, nu se putea si mai bine?

Si mai mult de atit, convinge-te ca nu esti bun de nimic, simte-te vinovat, descurajat, suparat si incapabil.

12. CUMPARA-TI CELULAR.

Inventia-jucarie, in privinta stersului, este o investitie sigura. Te suna si cind vrei, si cind nu vrei. Iar atunci cind suna, si raspunzi, poti sa continui si conversatia cu persoana de alaturi. Raspunzi la usa, cauti ceva in frigider, poti sa faci o gramada de lucruri cind vorbesti la telefon. S-au dus vremurile cind se considera nepoliticos, sa vorbesti cu cineva si sa nu-i acorzi nici o atentie. Politetea, e o chestie de moda veche. Moda noua, este STRESUL.

Daca ai ajuns ca stresul sa fie suparator, nu cauta sa mergi la medic pentru asta. Cea mai simpla forma de tratament, sta in miinile tale: baga-ti degetele in ochi, si sa vezi cum uiti de stres!

Krista Lurtz

KristaPovestea Mea: Krista Nu este prea usor, sa incepi sa-ti scri propria istorie, in asemenea situatie.

De ce? Pentru ca habar nu am daca sa scriu despre Krista de acum citiva ani, sau Krista cea de acum. Da, sunt tot eu. Dar sub o altaforma fizica…

Povestea Mea: Krista (engl.) I promised Shelley that some day, I would try to write my "real" story. It's been some time since that day. I tried, yes, I did. But, there's something which kept me from doing it…

To Krista: Global Outreach Excellent Award

SWA Global Outreach Excellence AwardThis award from the Scleroderma Webmaster's Association was given to Krista Lurtz, ISN Romanian Translator, for her excellent global outreach efforts.

Go to Adevarata Durere
 

Giving Assistant
United Way of Central New Mexico
United Way of Snohomish County
See ISN News for recent donors, including Pam Hop, Margaret Roof, Winifred Schillberg, Arnold Slotkin, and Juliet Youkhana. Plus donations in honor of Kim Thwaits, and in loving memory of Marta Marx, Jim Miller, and Arlene Marie Petulla.
Click Here to Donate or Shop
or click on the floating green DONATE sclero.org button.

 

TOLL FREE HOTLINE, U.S. and Canada: 1-800-564-7099
Ask for our Free Info Packet by email or postal mail!

SCLERO.ORG is the world leader for trustworthy research, support, education and awareness for scleroderma and related illnesses, such as pulmonary hypertension. We are a service of the nonprofit International Scleroderma Network (ISN), which is a 501(c)(3) U.S.-based public charitable foundation, established in 2002. Meet Our Team, or Volunteer. Donations may also be mailed to:

International Scleroderma Network (ISN)
7455 France Ave So #266
Edina, MN 55435-4702 USA
Email [email protected] to request our Welcome email, or to report bad links or to update this page content. Privacy Policy.
 

The most important thing in the world to know about scleroderma is sclero.org!

Donate Now
Copyright 1998-2018, International Scleroderma Network. AKA Scleroderma from A to Z and SCLERO.ORG. All Rights Reserved.